Współcześnie alergie związane z jedzeniem występują z większą częstotliwością niż dawniej. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu alergii także stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych objawów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: dolegliwości bólowe brzucha, brak łaknienia, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe.
przepisy bez glutenu
Wskutek uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać powyższych objawów. Istnieje przecież możliwość zrobienia właściwego testu. W oparciu diagnozę potrzebne mogą być zmiany jadłospisu, a co za tym idzie – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować wiele produktów żywnościowych. Niedozwolone są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym czytaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie mamy wiadomości w zakresie zawartości. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i leków. Różnorodne substancje konserwujące prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Bezglutenowe pożywienie są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale także w większych sklepach. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wypieki. W menu dobrze jest uwzględnić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Sposób odżywiania uczulonego na gluten także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.

Dodaj komentarz